UKRAYNA LVİV GEZİSİ | Yeryüzünde Beyaz İzler
Bugün;

UKRAYNA LVİV GEZİSİ

HEM EĞLENCELİ HEM DE BÜTÇEYE UYGUN VİZESİZ VE PASAPORTSUZ UKRAYNA LVİV

Lviv'e kadar gitmişken trene atlayın Orman Perilerinin Eli Değmişcesine Yemyeşil Bir Geçit; Aşk Tüneli ni de görün, es geçilmeyecek kadar güzel biryer.

Hem ilginç ve eğlenceli kafeleri hem farklı lezzetleri hem de tarihi yerleri ile Lviv Ukrayna’nın batısında kalan tam bir kültür ve sanat şehri. Vizesiz ve pasaportsuz giriş yapabileceğiniz Lviv’i biz iki kere ziyaret ettik, söyleyebilirim ki Lviv’in altını üstüne getirdik. Lviv yazımız sayfalarca ve uzun bir yazı olduğundan konu başlıkları altında toplama gereksinimi hissettik. Bu yazımız genel tecrübelerimiz ve gezilecek yerleri, diğer yazımız Lviv Kafe ve Restoralarını anlatıyor. Gezilecek yerler ve yeme içme ile tabi ki ucundan bucağından sanata bulaştığımız bir gezi ortaya çıktı. Lviv her yerinde bir şeyin olduğu dolu dolu bir şehir planınızı buna göre yapmanızı öneriyoruz. Eğer zamanınız kısıtlı ise yazılarımızdan faydalanarak ilginizi çekenleri ön plana aldığınız bir plan hazırlamanızda fayda var.

O zamanlar sevgilim şimdilerde üç yıllık eşim, benim için bir sürpriz yapmıştı. Valizimizi hazırladık ve hava alanına gittik, bileti elime alana kadar nereye gittiğimizi bilmiyordum. İlk kez Ekim 2015 yılında gittiğimiz Lviv benim ilk yurtdışı deneyimim, bitmez tükenmez bir merak ve keyifle gezdim her yeri.

Avrupa kültürüne çok yakın olan Lviv’i çok sevdiğimizden daha sonra 2018 yılında Rusya gezimizin dönüşünde tekrar ziyaret ettik. Yazımızda ikisinden de bahsedeceğim çünkü ikinci gittiğimizde bazı mekânlar kapanmış yenileri açılmıştı.

İstanbul’dan 2 saatlik bir uçuştan sonra Lviv Havaalanına indik. Yavuz Alim ev kiralamıştı, evini kiralayan Ukraynalı ev sahibi bizi havaalanından arabasıyla alıp eve bırakmıştı. Ev kiralamıştık çünkü hostel ve otellerden daha uygun ve kendimize ait bir alandı. Fakat ikinci ziyaretimizde evlerin fiyatları artmış olduğundan hostelde kaldık. Havaalanından hostele tramvay ile geçtik.

Hostelde tuvalet ve banyo diğer odalarla ortaktı bunun dışında ev ile arasında kullanım açısından çok fark yok. Yemekleri zaten hep dışarıda yedik, hem fiyat hem de lezzet olarak dışarıda farklı yemekler denemek hostelde ya da evde yemek yapmaktan daha mantıklı.

İmkânınız olursa merkeze yakın bir yerde konaklamanız mantıklı olacaktır. Genelde mekânlar yürüme mesafesinde birbirine yakın ve merkezdeler. Eğer taksi kullanacaksanız gideceğiniz yerin Kiril alfabeli ismini önceden kâğıda yazıp okutmanızda fayda var ve binmeden ne kadar diye sorabilirsiniz, tabi bunu da onların dilinde söyleyip sonra karşılığını sayılarla görmek için kâğıt ya da telefonun hesap makinesini kullanabilirsiniz. Ne kadarın Ukraynaca telaffuzu Skil’ky.

Alışverişlerde de mutlaka pazarlık yapmanızı öneriyoruz, telefonun hesap makinesi bunun için çok kullanışlı oluyor.

Eğer bizim gibi Lviv Operası’nda bir bale gösterisi izlemek isterseniz, gittiğiniz gün hemen bilet bakmanızı öneririz. Biz opera tercih etmedik altyazı sıkıntısı yaşayabileceğimizi düşündüğümüzden.

Exchange için özel bir yer kullanmadık, gördüğümüz her yerde para bozdurduk. Hava koşulları olarak Ekim’de gittiğimizde gerçekten Ocak kadar bir soğuk vardı, ayaklarım çok üşüdüğünden bir bot aldık mağazanın birinden. İkinci gittiğimizde ise akşamları yaz ayı olmasına rağmen serindi. Şunu da ekleyeyim ikinci ziyaretimize Lviv çok kalabalıktı, neredeyse her yerde kuyruk vardı ve sıra bekliyorduk. Restoran kafe ya da turistik bir yer fark etmiyor her yede beklemiştik.

Gelelim Lviv'de Gezilecek Yerlere

Lviv Opera House

Svobody Bulvarı’nda bulunan ve Paris Opera Binasının bir benzeri olan Lviv Operası mimar Zygmunt Gorgolewski tarafından 1900’de inşa edilmiş. İlk adı Grand Theatre olan bina etkileyici. Binanın önden görünüşünde tepedeki üç kanatlı heykel hemen göze çarpıyor. Gece ışıklar ile görüntüsü de ayrı güzel. Biz içerisini gezmek ve mekandaki atmosferi hissetmek için bir bale gösterisine bilet aldık. Bu deneyimimize Lviv Operası’nda Bale İzledik yazımızdan bakabilirsiniz.


Vernisazh Pazarı

Lviv Operası’na karşıdan baktığınızda sağında kalan pazarda ikinci el eşyalar, antikalar ve Ukrayna’nın yöresel işlemeli kostümlerini mağazalardan daha uygun fiyatlara bulabilirsiniz. Pazarın her metrekaresini gezdik, ürünler çok güzel. Ukrayna’ya özgü etamin işlemeli bir gömlek aldık bana, antikacılardan birkaç broş ve kartpostal. Fiyatları uygun ve gezmesi eğlenceli.


Hotel George

Adam Mickiewicz Anıtı’na giderken yoldan binayı gözlemleyebilirsiniz. Anıttan da Lviv Operası’na doğru geçebilirsiniz. 1901 yılında iş adamı George Hoffman tarafından yaptırılan bina döneminde üst düzey bir otel olarak kullanılmış.

Adam Mickiewicz Anıtı

Polonyalı şaire ait 1904 yılında yapılan ve 21 metrelik bronz anıt yine şairin adını taşıyan meydanda duruyor. Meydan her zaman kalabalık ve aktif. Müzisyenler sokak gösterisi yapanlar hatta bir kere banklarda satranç oynayan amcalar görmüştük.

Lviv Kalesi

(Lviv High Castle) Mükemmel şehir manzarası olan kaleye tırmanışta keyifli. İnşası 1250’lere dayanan kale yıkılıp yeniden yapılıp ve onarılmış, günümüzde kalıntıları duruyor. Tepede bulunan zincirlere aşıklar gelip kilit takıyorlar. Bizde üzerinde ismimizin yazılı olduğu kilidi zincirlere taktık. Bir sonraki yıl bir arkadaşımız Lviv’e gitti ve bizde eğer kaleye çıkarsa kilit duruyor mu bakmasını istedik. Belediye kilitleri arada bir temizlediği için tabi durmuyordu. Temizlemese orayı tahmin edemiyorum zaten.


Bilim İnsanları Evi 

(House of Scientists) Mimarları George Hotel ve Odessa Opera Binası’nı tasarlayan mimarlar olan Fellner ve Helmer. 1897 yılında yapılan bina dönem dönem farklı amaçlar için kullanılmış hatta bir dönem kumarhane olarak da hizmet vermişse de 1948’den beri bilim insanları evi olarak kullanılıyor. Günümüzde bir çok baloya film çekimine ve kermese ev sahipliği yapıyor ayrıca yeni evlenen çiftlerin favorisi imiş mekan. Biz ziyaret ettiğimizde de bir çiftin evlilik töreni vardı. Beyaz olarak dekore edilmiş mekanda ellerinde kadehler, kahkahalar ve hafif klasik bir müzikle hoş bir ortam vardı. Ortam hoştu fakat bize kapıları kapattıkları için, içerisini gezemedik. Binanın dışarısında yer alan heykeller ve binanın kendisi de görülmeye değer.

Solomiya Krushelnytska Müzikal Anıt Müzesi

Soprano opera sanatçısının 1903-1939 yılları arasında yaşamış olduğu evi. Kendi orjinal fotoğrafları, kostümleri gibi kişisel eşyaları sergilenenler arasında. Biz gittiğimizde kapısında kendi dillerinde yazılmış bir kağıt asılıydı anlayamamış ve girememiştik.


İvan Franco Parkı ve İvan Franco Üniversitesi

Ukraynalı devlet adamı şair ve yazarın ismini alan üniversite tarih boyunca kesintisiz eğitim veren en eski üniversite unvanını taşıyor. Parkta tam karşısında, İvan Franco heykelini yeşiller arasında görebilirsiniz.

St. George Katedrali (Aziz Yuriy Kilisesi)

Lviv’e tepeden bakan Aziz Yuriy Kilisesi olarak da anılan St. George Katedrali 1744 – 1760 yılları arasında yapılan Rokoko mimarisine güzel bir örnek. Katedralin heykelleri Ukrayna’nın Michelangelo’su olarak anılan Johann Pinzel’e ait. Katedralin birde tarihi 1341 yılına dayanan ve Ukrayna’nın en eskisi olan çanı ünlü. Buraya giriş ücretsiz, manzarası ve kilisenin içi ve binasını gezmek keyifli. Bahçeden girdiğinizde sol tarafta bir sütun içerisinde dua eden İsa heykeli var, gezerken o kısma da bakmayı unutmayın. Kilisenin duvarlarını süsleyen Pinzel heykelleri etkileyici.


Lychakiv Cemetery

Mezarlığa giderken 7 numaralı tramvayı kullanmıştık ama ikinci ziyaretimizde o tramvay gelmedi, bekledik ama gelmedi. Mezarlık gezisinde kar yağdığından bir film karesini aratmadığını söylemem gerek. Mezar stelleri, heykeller, ağaçlar sessizliğin içinde bir tek bizim ayak seslerimizle birlikte karın yağışı çok keyifliydi ve unutulmaz anılarımız arasına yerleşti. Avrupanın en eski mezarlıkları arasında yer alan ve Ukraynalı yazar İvan Fronko, Ukrayna kurtuluş savaşçıları, Kızıl ordu askerleri, matematikçi gibi birçok tarihe iz bırakmış ve ünlü insanların yer aldığı mezarlığın tarihi 1787’ye dayanıyor.


Arsenal Müzesi

1554 -56 yıllarında yapılmış, silah üretimi için kullanılan bina şuan müze. İçerisinde silah ve zırh gibi savaş aletleri ve bir işkence odası bulunan müze benim çok ilgimi çekmedi çünkü silahlara ilgim yok ama ilgisi olan biri için daha keyifli olabilir. Hediyelik eşya kısmı da mevcut.

Siyah Ev

(Black House) Rynok Square’de bulunan ve turistlerce ilgi gören siyah ev kumtaşından 1577 yılında İtalyan vergi toplayıcısı Tomaso Alberti için inşa edilmiş, şuan içerisi tarih müzesi olarak kullanılıyor. Lviv ve Ukrayna ile ilgili tarihi belgelerin bulunduğu müzenin hediyelik eşya kısmı da keyifli.


Andrey Sheptytsky Ulusal Müzesi

1907’den beri açık olan müzede birçok Batı ve Doğu Avrupa resim ve heykelleri, kiliseler için yapılmış duvar resimleri ve rölyefleri görebilirsiniz. Andrey Sheptytsky Ulusal Müzesi yazımıza ayrıntılı bilgi için bakabilirsiniz.


Potocki Sarayı

Potocki ailesine ait Neo-Klasik binanın içerisi, mermer şömineler, heykeller, aynalar ve altın sarısı duvar işlemeleri ile oldukça gösterişli. Fakat içeride fotoğraf çekimi yasak. Sarayın bahçesinde de minyatür yapıların yer aldığı koleksiyonu görebilirsiniz.


Johann Pinzel Müzesi

St.George Kilisesinde de heykelleri bulunan ve Ukrayna’nın Michelangelo’su olarak anılan diye bahsettiğimiz heykeltıraş Pinzel’in eserlerinin yer aldığı bir müze. 17.yüzyılda kilise olarak kullanılan müze binasının tavanında da 18.yüzyıla ait çok güzel freskler bulunuyor. Müzede İsa’nın yaşamıyla ilgili ahşap heykeller yer alıyor.

Armenian Katedrali

14.yüzyılda Ermeni tüccar tarafından yaptırılan binaya 20.yüzyıl başlarında da Jan Henryk Rosen tarafından freskler eklenmiş. Girişi ücretsiz ama fotoğraf için bir ücret ödemeniz gerekebilir.

Dominican Katedrali

Barok mimari özelliği taşıyan katedralin inşası 18.yüzyıla dayanıyor ve şuan Rum Katolik Kilisesi olarak kullanılıyor. Altın yaldız ve beyazın ağırlıkta olduğu kilisenin içi de dışarısı gibi etkileyici.


Belediye Binası

Rynok Meydanında bulunan binanın tarihi 1381’e dayanıyor. Bir çok kez de restorasyon gören ve ilk yapıldığında ahşap olan bina 1835’te şimdiki halini almış. Binanın kulesine çıkınca şehir manzarasını izlemiş oluyorsunuz. Biz buraya çıkarken ufak bir sıkıntı yaşadık. Binada bulunan asansör çok eski, Lviv’de çoğu kullanılan şey mesela tramvay gibi eski. Asansöre bindiğinizde katların olduğu düğmeye sakın hemen basmayın. Çünkü basar basmaz kapanıyor. Biz alıştığımızdan binince çıkacağımız katı tuşladık ve arkamızdan gelen bir adamın kolu sıkışmak üzereyken zor çekti. Asansör hemen hareket etti. İndiğimizde çıkan adamı bekledik ve iyi olup olmadığını sorduk kusura bakmamasını bilmediğimizi söyledik, bir şey olmamıştı ama olabilirdi de. Yukarı çıkarken saatin büyük mekanizmasını da incelemek isteyebilirsiniz.


Brewing Müzesi

Bira imalathanesi olan bina 2005 yılında müzeye dönüştürülmüş. Bira tarifleri, dünyadan çeşitli bira şişeleri ile dekore edilen müzede bira da tüketebilirsiniz.

Latin Katedrali

14.yüzyılda yapılan gotik katedral şehrin Pazar Meydanı olarak anılan kısmında kalıyor. Kutsal Meryem Kemerli Katedral olarak da anılan Katedralin bu ismi içerisindeki görkemli kemerden alıyor ayrıca tavanında da yine etkileyici fresklerin yer alıyor.

Boim Ailesi Şapeli

17.yüzyılda inşa edilen bu şapel, Boim ailesinin mezarı olarak kullanılmış. Şimdilerde yeni evli çiftlerin düğün pozlarını verdikleri popüler mekanlar arasında.

Eczane Müzesi (Pharmacy Museum)

735 yılından beri işleyen Lviv’in en eski eczanesi içerisinde antik eczacılık aletleri, reçeteler, şişelerde bitkiler ve farklı dönemlere ait 2000’den fazla ürünle zengin bir koleksiyon. Eczacılık ile ilgili kitaplar ve aşağı katta da simya atölyeleri var. Kocaman kazanlar ve ilaç yapma aletleri gibi. Müzenin ilk katında ahşap dolaplar ve gacırdayan tahta zeminle beni çok etkilemişti. İçerisi bilindik o ilaç kokuyla kaplı.


Gece için biz Rafinad People Club’ı tercih ettik bunun dışında Zanzibar, Millennium, Fenomen ve Party Bar Chocolate listemizde vardı ama vakit ayıramadık.

Rafinad People Club

Kendi adıma benim için ilk defa deneyimlediğim ilginç bir an oldu. Cluba girerken üzeriniz aranıyor ve giriş ücretlerini ödedikten sonra bileğinize bir bileklik takılıyor. Kadınların giriş ücreti erkeklerden daha fazla ben 150 Grivna Yavuz Alim 100 Grivna ödeyerek giriş yaptık, birde sanırım beni küçük sandılar kimliğime baktılar yaşım tutuyor mu diye. Clubın bir bar bölümü birde strip club bölümü var. Biz ilk strip club tarafına oturduk, uzun ve kadife kaplı bir koridordan geçtikten sonra geniş bir alana kapıdan giriş yaptık. Etrafta striptizcilere bakacak şekilde yerleştirilmiş koltuklar vardı. Garson bizi boş bir yere yerleştirdikten sonra menüyü getirdi. Ben Bloody Mary Yavuz Alimde başka bir kokteyl istedi. Sahnede 10 ya da 15 dakikada bir değişen dansçılar dans ediyorlardı. Aşırı akrobatik hareketler yapan ve oldukça güzel olan kızların danslarını ilk defa böyle yakından görmek ilginç oldu benim için. Mekanda benim gibi birçok kadın izleyici vardı, bizim gibi turist olarak gelen. Neon ışıklar ve farklı kostümler ile müzikler tam olarak filmlerde izlediğim görüntüler ile uyuşuyordu. İçkilerimizi bitirdikten ve içlerinden bir tanesinin dansını diğerlerine göre daha çok beğendiğim bir kız vardı, onun dansını ikinci kere izledikten sonra bar kısmına geçtik. Bar kısmında bir menü istedik ve gelen menü Türkçe olunca şaşırdık. Lviv’in gece hayatında Türkleri görmeye alışkınlar sanırım. Ben bir kokteyl aldım Yavuz Alim ise Absent denedi. Bartender alkolü yakarak buharını daha sonra da içkiyi ikram etti Yavuz Alime. Sanırım biraz sertti içki. Daha sonra biraz dans ettik ve mekandan çıktık.

Ayrıntılı ulaşım ve maliyet planları için Lviv Gezisi Ulaşım ve Maliyet yazımızı da okuyabilirsiniz.  

Lviv’de gittiğimiz Kafe ve Restoran deneyimlerimiz için Lviv Kafe Restoran yazımıza bakabilirsiniz.

Lviv’de izlediğimiz Bale gösterisi deneyimimize Lviv Operası’nda Bale İzledik yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Lviv’de gezdiğimiz Andrey Sheptytsky Ulusal Müzesi yazımıza bakabilirsiniz.

Ukrayna Aşk Tüneli yazımıza da bakabilirsiniz.

Yazan: Aylin K. I.

Son Eklenenler

GAZİANTEP
GAZİANTEP

GAZİANTEP

  •  2107
  •   0
  • 19 Şubat 2022
SALZBURG
AVUSTURYA

SALZBURG

  •  1579
  •   0
  • 20 Nisan 2021
ZAGREB
HIRVATİSTAN

ZAGREB

  •  1428
  •   0
  • 10 Nisan 2021
PRAG
ÇEK CUMHURİYETİ

PRAG

  •  3907
  •   0
  • 26 Nisan 2020
KRAKOW
POLONYA

KRAKOW

  •  1707
  •   0
  • 22 Nisan 2020
AMSTERDAM
HOLLANDA

AMSTERDAM

  •  2079
  •   0
  • 19 Nisan 2020
AMSTERDAM BİTPAZARI
HOLLANDA

AMSTERDAM BİTPAZARI

  •  4635
  •   0
  • 19 Nisan 2020
LJUBLJANA
SLOVENYA

LJUBLJANA

  •  2179
  •   0
  • 14 Nisan 2020
MİMAR SİNAN'IN İZİNDE
TÜRKİYE

MİMAR SİNAN'IN İZİNDE

  •  5140
  •   0
  • 09 Nisan 2020
MOSKOVA METRO
RUSYA

MOSKOVA METRO

  •  5998
  •   2
  • 01 Nisan 2020
MOSKOVA
RUSYA

MOSKOVA

  •  2613
  •   0
  • Dün;
EDİRNE GEZİSİ
EDİRNE

EDİRNE GEZİSİ

  •  2671
  •   0
  • 23 Mart 2020

0 Yorum Atıldı

Bu yazı için henüz yorum girilmemiştir

Yorum Yap

BİZİ İNSTAGRAMDA TAKİP EDİN

Instagram